Herbata konopna weszła na polski rynek stosunkowo niedawno. Wciąż jest to substancja uważana za dość kontrowersyjną, chociaż odmiana używana w przemyśle zielarskim nie zawiera żadnych substancji psychoaktywnych. Ma za to liczne właściwości pro zdrowotne.
Właściwości, skład i działanie
Wśród jej składników nie znajdziemy THC, a jedynie kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, pozytywnie wpływające na pracę mózgu, oraz CBD – związek chemiczny z grupy kannabinoidów. To właśnie ta substancja łagodzi przebieg napadów padaczkowych, obniżając także ich częstotliwość. Konopie medyczne (w tym napar z liści konopi) poprzez zawarte w nich białko, które spowalnia proces trawienia, pozytywnie wpływają także na zdolność organizmu do podtrzymywanie jednolitego poziomu energii. Poza tym napar konopny, lub inaczej mówiąc po prostu , pomaga także przy problemach z bezsennością, migrenami oraz obniżeniem odporności organizmu.
Wygląd, smak oraz zapach
Herbata konopna ma zazwyczaj kolor delikatnie brązowy, który jednak po zmieszaniu z gorącą wodą uzyskuje intensywnie zieloną barwę. Jej zapach jest silnie ziołowy, a w smaku przypomina ona napar z pokrzywy. Herbata z liści konopi znakomicie rozgrzewa, jednocześnie nie powodując uczucia pragnienia.
Sposób przygotowania naparu:
1. Jedną łyżeczkę posiekanych liści konopi zalać gorącą (lecz nie wrzącą) wodą.
2. Trzymać pod przykryciem przez kilka do kilkunastu minut, po czym przecedzić herbatę przez sitko.
3. Dodać niewielką ilość bezwonnego oleju kokosowego, który wpływa na intensywność efektu działania.
4. Dobrze wymieszać.
5. Opcjonalnie dodać cytrynę, cukier bądź miód do smaku.